Werken aan kwaliteit
Onderwijs is altijd in beweging. De samenleving verandert en stelt andere eisen, er komen kinderen op school met nieuwe behoeften. Een school die kwaliteit wil leveren, werkt daarom voortdurend aan verbetering. Wij meten ieder jaar onze eigen kwaliteit en vragen iedere twee jaar de ouders van onze leerlingen om een enquête in te vullen. Zij kunnen dan aangeven wat zij goed vinden aan onze school, of wij doen wat wij beloven en welke zaken nog beter zouden kunnen. De uitkomsten van onze eigen kwaliteitsmeting en van de enquête onder ouders laten zien aan welke zaken we het komende schooljaar moeten gaan werken. We kijken aan het eind van het schooljaar of deze activiteiten ook zijn uitgevoerd en wat ze ons hebben opgeleverd.
Opleiding en scholing
Onze leerkrachten werken aan hun eigen kwaliteit door regelmatig op cursus te gaan of workshops bij te wonen. Wij vinden het daarnaast onze verantwoordelijkheid om toekomstige collega’s op te leiden. Wij zijn opleidingsschool van de Pabo van de Stenden Hogeschool in Assen en bieden in dit kader hbo-studenten een stageplaats. Ook bieden wij in dit kader studenten van de mbo-opleidingen ‘Helpende Zorg en Welzijn’, ‘Sociaal Pedagogisch Werk’ en ‘Onderwijsassistent’ een stageplaats en ruimte om binnen onze school te leren. Studenten van de opleiding ‘Sport & Bewegen’ van de Hanzehogeschool verzorgen ten slotte, in het kader van hun opleiding, lessen bewegingsonderwijs op onze school.
Niet alleen wijzelf, ook de onderwijsinspectie beoordeelt regelmatig onze school. U kunt de resultaten hiervan vinden op internet: www.minocw.nl.
Schoolontwikkelpunten
Dit schooljaar starten we met een aantal veranderingen, zowel in de schoolorganisatie als in het onderwijsaanbod. We nemen de tijd om ons de vernieuwingen eigen te maken, te evalueren en bij te stellen waar nodig. Uiteraard houden we u op de hoogte van de voortgang. Dit schooljaar werken we aan de volgende ontwikkelpunten:
Van school naar kindcentrum.
Al in het vorige schooljaar hebben we de eerste stap gezet richting het kindcentrum. We zijn toen gestart met het aanbieden van voor- en naschoolse opvang voor onze leerlingen. Dit jaar breiden we dit uit met dagopvang voor nul tot vierjarigen. Een speciale ruimte is hiervoor ingericht en er is een vast team van pedagogisch medewerkers die de dagopvang leiden. Het kinderdagverblijf draait naast de school, maar waar mogelijk zullen we mogelijkheden benutten om met elkaar samen te werken.
Engels onderwijs
Al jaren geven wij Engels aan alle groepen. Dit schooljaar gaan we ons Engels onderwijs een extra impuls geven. De leerkrachten worden geschoold in het verdiepen van de Engelse lessen en het integreren van de Engelse taal in de andere vakgebieden. De scholing wordt verzorgd door een docent van Stenden hogeschool.
Kunst- en cultuuronderwijs:
We streven naar een breed onderwijsaanbod voor de kinderen, waarin niet alleen de cognitieve vakken, maar ook de creatieve vakgebieden een plek hebben. Het komende schooljaar gaan we ons verder ontwikkelen in de volgende disciplines:
- Muziekonderwijs maakt al deel uit van ons leerstofaanbod. Dit aanbod gaan we meer op elkaar afstemmen en verdiepen, zodat de leerlingen structureel en volgens een doorgaande leerlijn muzieklessen krijgen. De leerkrachten worden hierin gecoacht door een muziekdocent van het ICO. Zij geven voorbeeldlessen en begeleiden de leerkracht bij het geven van hun muzieklessen.
- Drama maakt nog niet structureel deel uit van ons leerstofaanbod. Dit gaan we veranderen. De leerkrachten worden gecoacht om in de bovenbouwgroepen volgens een doorgaande leerlijn dramalessen te geven, zodat we stapsgewijs toe werken naar de eindmusical van groep 8.
Leesonderwijs In het leesonderwijs hebben we verschillende ontwikkelingen doorgemaakt de afgelopen jaren. Zo hebben we het automatiseren aangepakt, is er een nieuwe methode voor aanvankelijk lezen ingevoerd en zijn er verschillende interventies geweest m.b.t. het begrijpend lezen. Dit schooljaar willen we het leesonderwijs integraal onder de loep nemen. We zoeken naar manieren om de verschillende leesonderdelen goed op elkaar af te stemmen en het leesonderwijs nog verder te verbeteren. Een werkgroep, samengesteld uit ons team, gaat dit aansturen.
Vermindering werkdruk Vanaf dit schooljaar hebben we middelen beschikbaar gekregen om de werkdruk van leerkrachten te verminderen. We hebben er met elkaar voor gekozen om deze extra middelen in te zetten voor extra personeel. Dit betekent dat we drie dagen in de week een extra leerkracht inzetten, die de leerkrachten om de beurt een dag vervangt. De leerkracht die vrijgeroosterd is kan die dag besteden aan het uitvoeren van administratieve taken, het voorbereiden van lessen of het voeren van gesprekken. Aan het eind van het schooljaar zullen we evalueren in hoeverre deze aanpak effectief is geweest voor het verminderen van de werkdruk.